← kaple Panny Marie (Tunkov) kaple (Tureč) →

Polozřícené (známka 455) zděné kaple

ZSZ od vsi, u bývalé cesty

Zčásti zbořena; zůstalo jen obdélné (zevnitř je závěr trojboký) obvodové zdivo (2,5 x 3 m) do výše: zadní stěna cca 1,6 m, levá stěna cca 0,65 m, pravá stěna - zadní polovina cca 0,6 m, přední polovina zbořena až k zemi. Tloušťka zadní stěny je 0,6 m, bočních stěn 0,5 m. Obvodové zdivo dosti zasypáno troskami. - Stojí u veliké lípy asi 50 m pod silnicí do Doupova. - Kamenná kaple byla vystavěna patrně v první polovině 18. století podle návrhu neznámého architekta pod vzrostlou lípou na nízké terase nad pravou stranou bývalé cesty stoupající do Trmové asi 600 metrů severozápadně od Turči. Kaple je v této poloze prvně zachycena již na mapě 1. vojenského josefského mapování z let 1764 - 1768. Po vyhnání původního německého obyvatelstva po skončení 2. světové války a následném začlenění vsi do nově vzniklého Vojenského újezdu Hradiště v roce 1953 přestala být kaple udržována a postupně chátrala. Vnitřní zařízení kaple bylo následně zničeno či rozkradeno. Cesta kolem kaple přestala být využívána a postupně zarostla. V průběhu druhé poloviny 20. století se nakonec neudržovaná kaple postupně proměnila ve zříceniny. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kaplí (pozemková parcela č. 360 v k.ú. Žďár u Hradiště) patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR.