← kaplička sv. Barbory (Valeč) kostel Narození sv. Jana Křtitele (Valeč) →
13272 kaplička zvaná Fischerova

Polozřícené (známka 445) zděné kapličky

SV od vsi, u rozcestí v polích

vysoká

Bez krytiny (krovy neměla). Shora se uvolňuje zdivo. Fasáda je zničená. Bez dvířek, prázdná. - Vysoká cihlová hranolová barokní výklenková stavba na obdélném půdorysu s velkým obdélným, polokruhově zakončeným výklenkem na přední straně. V polokruhově zakončeném nástavci kapličky s cihlovou krytinou je v ose situována obdélná, polokruhově zakončená nika. Vnější stěny kapličky byly původně opatřeny bílou vápennou omítkou. - Kaplička, nazývaná dříve Fischerova kaplička či Fischerova muka (Fischer-Marterl), byla postavena podle návrhu neznámého architekta pod místem lidově zvaným „Stříbrný důl“ (Silbergrube) na rozcestí pří bývalé cestě do Nové Vsi v polích nad Mlýneckým potokem severovýchodně od města. - Po vyhnání německého obyvatelstva po skončení 2. světové války přestala být kaplička udržována a postupně chátrala. Vybavení z výklenku bylo ukradeno či zničeno. - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (Pavel Šmejkal z Chmelištné).