← kaple sv. Barbory (Brno) kaple sv. Doroty (Brno) →
13260 kaple sv. Cyrila a Metoděje a sv. Václava

na S straně Dominikánského náměstí

Stála na rohu Dominikánského náměstí a Veselé ulice. - Nazývána též Královská kaple, protože její část založil listinou ze dne 25.3.1297 král Václav II. na Rybném trhu, dnešním Dominikánském náměstí jako kapli Panny Marie. Zřejmě ve 14. století byla kaple Panny Marie spojena s přilehlou ještě starší kaplí svatého Václava. Dne 3.11.1322 věnoval Jan Lucemburský kapli královně vdově Elišce Rejčce. Kaple byla stavebně připojena k tzv. markraběcímu domu; obě budovy královna Eliška Rejčka věnovala dne 7.6.1323 klášteru cisterciaček ze Starého Brna. V 15. nebo 16. století bylo patronicium kaple změněno z Panny Marie na svaté Cyrila a Metoděje. V roce 1645, při obléhání Brna Švédy, byla kaple poškozena, ale brzy byla opravena. Ve správě cisterciaček zůstala kaple až do doby, kdy byla společně s klášterem v listopadu 1783 josefínskými reformami zrušena. V roce 1784 byla odsvěcená kaple předána eráru a z komplexu budov se stala kasárna. Kaple poté sloužila jako vojenské skladiště. Mohutná prostora byla přepažena patrem, byla zazděna okna i vstupní portál. Následný prudký rozvoj města v 19. a 20. století měl za následek bourání staré zástavby v historickém centru. Bylo rozhodnuto i o zbourání zchátralé části Dominikánského náměstí. V roce 1902 byla uzavřena smlouva mezi magistrátem města Brna a vojenskou správou o předání kasáren. K vlastnímu předání kaple došlo v roce 1904. Profesor Josef Dell tehdy podnikl poslední pokusy o zachování kaple. Vytvořil projekt na její pozdější sestavení a obnovu na jiném místě či jako součást novostavby. Městská rada rozhodla, že vzácné historické prvky jako ostění, kružby oken, pilíře, žebroví a části fresek budou uchovány. Budova zároveň prošla důkladným stavebně - historickým průzkumem a dokumentací. I přes značný nesouhlas veřejnosti a dokonce i přes naléhání památkové komise ve Vídni byla kaple společně s celou severní stranou Dominikánského náměstí roku 1908 zbořena. Na jejím místě byl postaven polyfunkční blok domů. Po zboření byly fragmenty uloženy v různých depozitářích a místech Brna, kde jsou dodnes. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Brno.