← kaplička (Doubravka) kaple (Doubravka) →

JZ od vsi, blízko řeky Radbuzy

Byla asi čtvercová, cca 2,5 x 2,5 m. Zůstaly jen rozházené trosky cihel. - Podle místního starousedlíka zničili tuto kapli vojáci, kteří tudy procházeli při nějakém cvičení a úplně ji rozstříleli. - Kaple stála u velkého jasanu v místě, kde z říční nivy začíná stoupat cesta šikmo do svahu k pomníku (proti jasanu je na břehu Radbuzy asi osm olší vyrůstajících z jednoho místa). - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Bělá nad Radbuzou.

Zdroj: Milan Vlk

• Milan Vlk napsal 04.01.2010 22:29

Kaple o které píšete spadala pod obec Doubravka která leží severně od tohoto místa.A ten strom není lípa ale jasan.Navíc po té pěšině se dojde k pomníku.

Děkuji za upozornění, kapli jsem přesunul pod Bělou nad Radbuzou - Doubravku a upravil text.

• Milan Vlk napsal 24.01.2010 20:26

Přidávám další poznatek k této kapli. Podle jednoho místního starousedlíka zničili tuto kapli vojáci kteří tady procházeli při nějakém cvičení a uplně ji roztříleli.

Informace doplněna, děkuji.