← zvonička (Habrůvka) márnice židovského hřbitova (Habry) →
13202 kaple Panny Marie, zvaná Vlčkova

začátek roku 2011
v polích, J od města

středně velká, se sanktusníkem

Má novou střechu. Zavřená, vymalovaná. Uvnitř chybí strop. - Nazývána též Vlčkova kaple podle člověka, který ji postavil. - V roce 1874 se do Habrů přistěhoval Josef Vlček z Kunemile. Byl silně nábožensky založen. Chodil velmi chudě oblečený, kolem krku nosil velký růženec. Denně chodil pro vodu ke studánce Rožvalda nedaleko Habrů, jež byla v minulosti opředena řadou pověstí. Usmyslel si, že u studánky postaví kapli. Celá léta chodil po poutích, kde žebral o příspěvky na stavbu kaple, až konečně došlo k její výstavbě. Dne 9.9.1888 byla kaple slavnostně posvěcena. Poté Vlček u kaple často prodléval v modlitbách a oživoval krajinu libým vyzváněním. Kaplička se dvěma lípami se ještě na počátku 20. století velmi vyjímala v krajině. Po roce 1948 kaple chátrala a postupně byla téměř úplně zničena, zbyly jen rozvaliny (v roce 2010 byla kaple bez střechy, krovů a stropu, zůstávalo jen obdélné obvodové zdivo (cca 3,5 x 5 m), mimo pravou stěnu většinou do původní výše (cca 2 m), místy sníženo o 0,1 - 0,2 m. Nade dveřmi i oběma okny bylo zdivo prolomeno. Pravá stěna se snižovala směrem do středu až na výšku cca 0,2 m. Fasáda byla zničená. Uvnitř a okolo rostly bezové keře). Z iniciativy haberských občanů byly trosky původní kaple počátkem roku 2011 zbořeny a v letech 2012 - 2013 byla kaple za podpory zemědělského družstva a města obnovena na původním místě v mírně pozměněné podobě. Pro obnovu kaple byla využita i dotace z Programu rozvoje venkova (přes Místní akční skupinu Královská stezka). Při haberské pouti byla obnovená „Vlčkova kaple“ dne 30.6.2013 slavnostně posvěcena. - Obnovena byla i studánka Rožvalda před kaplí. - Pozemek s kaplí patří městu Habry.