← kaple (Kamenné Mosty) kaple s hrobkou (Kamenný Dvůr) →
13166 kaple Jména Panny Marie

Novostavby (známka 10, známka původního objektu: 601) zděné kaple

původní v 19.století, nová 23.9.2006 (základní kámen) - 19.9.2009 (posvěcení)

velká, s nízkým sanktusníkem

Má novou šindelovou střechu. - Nová kaple byla postavena těsně vedle základů původní kaple (nová kaple není kopií původní). - Původní kaple téhož jména stála na návsi u tří lip (nyní z nich zbývá jen jedna). V roce 1971 byla zbořena pomocí buldozeru, trosky byly nahrnuty do blízkého rybníčku a rybníček zahrnut sutí z největšího statku v obci; na jeho místě pak vzniklo slavnostní prostranství pro prvomájové manifestace (dnešní parkoviště). - Obnova kaple v pozměněné podobě proběhla v letech 2006 - 2009; nová kaple byla postavena přibližně na místě původní kapličky, jejíž základy byly odhaleny až během stavby. Obnovu kaple zorganizoval spolek "Občanské sdružení Žehrovák". Nová kaple byla slavnostně posvěcena dne 19.9.2009 kardinálem Miloslavem Vlkem.