← kaple (Zelená Lhota) kaple (Zelený Důl) →
13134 kaplička sv. Jana

autohavárie
konec 17. století
JV od vsi, u silnice do Šestajovic

velká

V rekonstrukci; hrubá stavba kapličky je postavena do původní výše, zatím je beze střechy. Spodní cca polovina zdiva je nahrubo ohozena. Celá kaplička je v lešení. - Na čelní stěně původní kapličky byly po obou stranách výklenku pilastry završené plochými stupňovitými hlavicemi propojenými římsou. Nad úrovní hlavic byl užší nízký hranolový nástavec s pilastry v nárožích a ve střední části. Mezi dvojicemi pilastrů byly menší niky zakončené konchami a uprostřed, mezi pilastry propojenými římsou, bylo slepé kulaté okno. Nad okapní římsou byl nízký trojúhelníkový štít se sedlovou stříškou krytou taškami. - Kaplička vznikla na konci 17. století péčí jezuitů, kteří tehdy budovali tzv. Svatou cestu z Prahy do Staré Boleslavi. V roce 2001 byla opravena, ale již dne 9.2.2002 byla následkem tragické dopravní nehody rozbita, její trosky byly následně odstraněny. Kaplička je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaplička stála, patří obci Zeleneč; obec v roce 2023 zahájila na původním místě stavbu repliky kapličky.