← kaplička (Kamenný Dvůr) kaple (Kamenný Most) →
13118 kaple sv. Antonína Paduánského a sv. Barbory

v Žabovřeské ulici

středně velká, z větší části cihlová, neomítaná, se sanktusníkem

Má novou střechu. Fasádní cihly jsou očištěny, omítaná část má novou fasádu. Zavřená. Nově jsou odstraněny okolní křoviny, okolí je upraveno. - Na místě současné stavby z režného zdiva stála kaple již od roku 1617, kdy byla součástí osady Kamenný Mlýn. Zrušena byla v rámci josefínských reforem roku 1787, nedlouho poté byla zřejmě zbořena. V roce 1884 byla za částku 700 zlatých vystavěna dnešní kaple svatého Antonína Paduánského podle projektu Aloise Franze. Stavbu z režného zdiva provedl zednický mistr Hugo Prochaska. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí patří městu Brnu, je ve správě Odboru správy budov Magistrátu města Brna. - Oprava kaple byla součástí stavby "Velkého městského okruhu, část Žabovřeská I", během které došlo v letech 2022 - 2023 k opravě kaple a ke zkulturnění jejího okolí. Při plánovaném znovuposvěcení kaple má být k dosavadnímu zasvěcení kaple sv. Antonínu Paduánskému doplněno i zasvěcení sv. Barboře, patronce horníků, jako připomínka hloubení tramvajového tunelu nedaleko kaple.