kaplička (Radošov) →

SSV od vsi, u statku Hořejší les

Bez střechy, krovy zřícené. Trosky věžičky leží vedle. Obvodové zdivo zachováno do výšky: zadní část levé stěny a většina zadní stěny cca 2,2 m, pravá stěna cca 0,7 m, levá část přední stěny cca 1,5 m, levý přední roh cca 0,8 m, přední část levé stěny cca 1,3 m. Zdivo nade dveřmi a okny prolomeno. Fasáda zničena. Bez oken, dveře otevřené. Uvnitř trosky. - Kamenná kaple bez oken na čtvercovém půdorysu o rozměrech asi 4,5 x 4,5 metru s rovným závěrem, krytá sedlovou střechou se zvoničkou na vrcholu. Obvodové zdivo kaple původně dosahovalo výšky asi 2,5 metru. Kapli nechala postavit rodina Zörklerova podle návrhu neznámého architekta na palouku při cestě u samoty Hegerhaus Waldhaus čp. 39 v údolí potoka Velká Trasovka (Foretten Bach) severovýchodně od dnes již zcela zaniklé obce Radošov (Reschwitz) ve Vojenském újezdu Hradiště. - Po začlenění Radošova do nově vzniklého vojenského újezdu v roce 1953 přestala být kaple udržována a postupně chátrala. Z vedlejšího statku zbyly velké trosky zdiva. - Kaple je zakreslena již na mapě Třetího vojenského mapování z roku 1875. - Pozemek s kaplí patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR.