kaple Nanebevstoupení Páně (Manušice) →
13007 kaple sv. Antonína a sv. Anny

v Pražské ulici, přibližně naproti odbočky na Hradiště

kaple se zvonicí

Kaple byla postavena v roce 1880 jako pseudoslohová stavba s dozvuky empíru. Byla obdélná se zděnou věžičkou. Fasáda bez okenních otvorů byla členěna pouze lizénovými rámci se zaoblenými rohy. Nad portálem byla stužka s nápisem r. 1880. Hlavní římsa s podbrádkou neprobíhala po celém obvodu stavby; v průčelí se zalamovala a byla přerušena v místech, kde na hmotu stavby nasedala věž, v půdoryse se neprojevující. Střecha byla sedlová. Dveře byly pozdně empírové. - Kaple byla zbourána dne 26.6.1971, tedy až po výstavbě panelového sídliště a jeho komunikací. Tudíž výhradně z dobových ideologických důvodů, protože v této době již nebyla nějak na závadu. - Kaple byla od roku 1958 památkově chráněná, památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČSR dodatečně zrušena dne 24.7.1971. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Znojmo.

Zdroj: Alena Vysočanová; pamatkovykatalog.cz