← kaple sv. Anny (Meziříčí) kaple (Mchov) →

Opravené (známka 100) skalní kapličky

asi v 18. století
J od vsi, v údolí Kamenice

vytesaná do skály

Vsazena nová stříška z pískovce. Pískovcové okolí výklenku kaple začištěno, okolní terén odklizen. Výklenek kaple osazen pěkným obrázkem s náboženským motivem. - Kaplička je datována 1856, ale pravděpodobně pochází z 18. století. - Leží asi 50 m před Mezním mostem v tělese stezky od Mezné. - Kaplička stála při kostelní cestě, po které chodili obyvatelé Mezné do kostela v Růžové nebo Arnolticích; sloužila jako místo zastávky těchto procesí. Protože obec Mezná neměla až do konce 19. století vlastní hřbitov, nosily se touto cestou i rakve s nebožtíky a před kapličkou bylo také místo odpočinku, kde znavení nosiči na chvíli odložili svůj náklad. Po velké povodni v 29.-30.7.1897, kdy byl zničen i Mezní můstek, byla trasa cesty upravena do dnešní podoby (kaplička se ocitla pod ní), aby navazovala na most nový, který je z důvodu ochrany před velkou vodou podstatně vyšší.

Zdroj: Vladimír Kraus, Jirka Lulek

• Vladimír Kraus napsal 06.02.2009 07:59

Kaple na kostelní cestě, po které chodili obyvatelé Mezné do kostela v Růžové nebo Arnolticích, sloužila jako místo zastávky těchto procesí. Protože obec neměla až do konce 19. století vlastní hřbitov, nosily se totuo cestou i rakve s nebožtíky a před kapličkou bylo také místo odpočinku, kde znavení nosiči na chvíli odložili svůj náklad. Po velké povodni v létě r. 1897, kdy byl zničen i Mezní můstek, byla trasa cesty upravena do dnešní podoby, aby navazovala na most nový, který z důvodu ochrany před velkou vodou byl podstatně vyšší.

• Jirka Lulek napsal 25.01.2011 13:10

Pískovcové okolí výklenku kaple začištěno, okolní terén odklizen, vsazena nová stříška z pískovce. Výklenek kaple osazen pěkným obrázkem s náboženským motivem.

Informace doplněna, děkuji.