12782 kryt pramene v podobě kaple

SZ od vsi u pramene Odry

V místě, kde pramení řeka Odra, nechal roku 1823 obchodník z Frankfurtu nad Odrou se souhlasem majitele pozemku hraběte Potštátského pramen vyzdít a nad ním postavit šestibokou dřevěnou besídku na šesti sloupech. Ta se po čase rozpadla a místo ní byla roku 1848 postavena panstvím na Veselíčku zděná budova podobná kapli s červenou kopulovitou střechou později pokrytou břidlicí, nazývaná Oderhöhle (Oderská jeskyně). Uprostřed patra "kaple" byla kamenem uzavřená kašna a otvorem v základových zdech severní stěny "kaple" se tenká nit vody protahovala do volného prostoru. Kapli podobná stavba byla zbořena v roce 1910 poté, co byla těžce poškozena padajícími stromy při větrné smršti a dva roky poté byla nahrazena šestibokým dřevěným altánem s jehlancovou střechou krytou břidlicí. Ale i ten se vlivem neúdržby po roce 1946 rozpadl a roku 1961 byla nad pramenem manželi, jejichž jméno se nepodařilo zjistit, postavena mnohem menší čtyřboká besídka. Ta byla znovu zničena při větrné kalamitě v roce 1982. V roce 1984 postavili pracovníci Vojenských lesů a statků, s.p. nad pramenem novou šestibokou besídku s jehlancovou střechou, která byla v roce 2005 opravena. - Pramen Odry se nacházel na veselíčském panství, které na to bylo patřičně hrdé. Byl však vzdálen jen několik kroků od hranice s panstvím olomoucké kapituly a Odra kousek pod pramenem tvořila hranici obou panství. Mezi oběma vrchnostmi došlo ke sporu o pramen a koncem 19. století zřídilo kapitulní panství z prestižních důvodů druhý pramen Odry na svém pozemku, asi 88 m západně od existujícího pramene. Nechalo nad ním vybudovat roubenou dřevěnou studánku, nad níž stál dubový sloup se svatým obrázkem krytý stříškou. Voda z tohoto pramene stékala do zděné studánky původního pramene, v létě však voda v novém prameni vysychala. Dnes už není druhý pramen Odry nijak v terénu patrný. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Vojenským lesům a statkům ČR, s.p.