kaple (Litoměřice) →
12723 kaple Panny Marie Růžencové

poutní kaple
ZJZ od vsi, v lese

se štítovým zvonovým nástavcem

Poutní kaple, zvaná také Lesní či Obrázková, stávala v lese na jižním úpatí Litoltovského vrchu při cestě k bývalému Třídomí; u kaple rostl velký javor s několika svatými obrázky. - Velká obdélná kaple s rovným závěrem krytá sedlovou střechou. Vstupní průčelí kaple s obdélným, polokruhově zakončeným vchodem bylo završeno trojúhelníkovým štítem s kruhovým okénkem v ose a malou zděnou zvoničkou na vrcholu. Na obou bočních stranách měla kaple po jednom polokruhově zakončeném okně. Vnější stěny kaple bývaly členěny lizénovými rámci. - Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva po skončení 2. světové války přestala být kaple užívána a postupně chátrala. Někdy po úplném vysídlení během 1. etapy zřizování vojenského újezdu, tj. ke dni 15.6.1953, byla kaple spolu s celou vsí zbořena. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Vojenským lesům a statkům ČR, s.p.