← kaple (Prácheň) kaple sv. Václava (Prachová) →

ve vsi, u silnice

se sanktusníkem

Postavena v letech 1893 - 1894 na místě starší kaple. - Velká obdélná stavba s trojboce ukončeným presbytářem krytá sedlovou, vzadu zvalbenou střechou s hranolovou zvoničkou s jehlancovou stříškou nad průčelím. Vstupní průčelí bylo zakončeno trojúhelníkovým štítem. Na bočních stranách a v presbytáři byla polokruhově zakončená okna. - V roce 1953 byla ves Prachomety zabrána do nově vzniklého vojenského újezdu Hradiště. Ještě v roce 1956 kaple stála a měla i střechu, v roce 1962 již byla zbořená. Původní dřevěná kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR. - Ves Prachomety je zcela zbořena.