← kaple Panny Marie (Nový Jičín) kaple sv. Ondřeje (Nový Jičín) →
12676 kaple sv. Ondřeje

Torzální (známka 450) zděné velké kaple

v Divadelní ulici, na místě dnešní budovy Městské policie

Zachována je jen malá zadní část původní kaple. Větší část kaple byla nahrazena současnou budovou městské policie. - Pozemek s kaplí patří městu Nový Jičín.

Zdroj: Petr Bill

• Petr Bill napsal 06.11.2012 15:35

Dovolíte-li, doporučil bych místo tohoto popisu (viz můj komentář ke kapli na konci Hoblíkovy) vložit úplně jinou "polozaniklou" kapli, o níž vím teprve nedávno. Stála na Divadelní ulici (dříve Goethegasse) v místě dnešní části objektu, v němž dříve sídlila Policie ČR a ještě dříve VB a v současnosti Městská policie Nového Jičína. Když objekt vidíte z ulice (a zvláště před úpravou jeho odvrácené strany), nic nenaznačovalo, že by zde kdy nějaká kaple byla. Dostanete-li se však do patra dnešní Mendelovy střední školy s pohledem do nádvoří policie, je situace jasná. I zde přikládám výřezy historického a současného plánu Nového Jičína a fotky.

Heslo jsem předělal podle Vašeho doporučení. Stejně je zvláštní, že kapli nezbořili celou, ale nechali zadní část stát. Zajímalo by mne, zda je něco z původní kaple zachováno i uvnitř budovy Městské policie.