← kaple (Přerov) obřadní síň na novém židovském hřbitově (Přerov) →
12653 kaple Panny Marie Sedmibolestné

v 50. letech 20. století
za nemocnicí

Zčásti je zachováno jen původní stromořadí ke kapli. - Někdy mezi lety 1764 a 1772 byla u pramene nedaleko Bečvy postavena malá kaple a do ní zavěšen obraz Sedmibolestné Panny Marie. Brzy sem chodilo tolik lidí, že kaple musela být zvětšena o dřevěnou předsíň. Roku 1826 odkázala přerovská měšťanka Elizabeta Turovská 500 zlatých rýnských na stavbu nové, prostornější kaple. Ta byla postavena v roce 1830, ale již v roce 1834 byla stržena při povodni rozvodněnou Bečvou. Obraz byl zachráněn a přenesen do kaple sv. Jiří. Zřícenina kaple byla rozebrána, získaný materiál rozprodán a peníze uloženy do fondu na obnovu kaple. V roce 1852 narostl uložený kapitál do té výše, že bylo možno pomýšlet na novostavbu kaple. Z iniciativy tehdejšího faráře a děkana Františka Navrátila, který se ještě jako kaplan podílel na stavbě předchozí kaple, byly postaveny kaple dvě. První, zvaná Vodní, byla o jednoduchém čtvercovém půdorysu, vývěr pramene ústil pod jejím oltáříkem. Druhá kaple, spíše malý kostelík, byla postavena o kus dál na vyvýšenině nad Vodní kaplí, na poli získaném od vrchnosti mimo dosah záplav. Zasvěcena byla opět Panně Marii Sedmibolestné. Do ní byl ve slavném procesí donesen dne 26.10.1856 zachráněný obraz z původní kaple, zavěšen a kapli děkan Navrátil posvětil. Procesí ke kapli chodilo z Přerova vždy 8. září. V roce 1885 byl před kaplí postaven kamenný kříž, dílo kroměřížského sochaře A. Becka. Od roku 1911 se připravovala stavba křížové cesty, která byla dokončena a posvěcena dne 6.9.1916. V dubnu 1920 byla kaple vykradena, obraz zmizel, oltář byl potlučen. Na jednotlivých zastaveních křížové cesty byly uraženy křížky. Krádeže se opakovaly, takže kaple musela být zajištěna novou mříží. Dne 20.11.1944 při bombardování dopadla jedna z pum těsně u presbytáře kaple a poškodila jej. Přední část kaple zůstala stát skoro bez poškození. Po 2. světové válce měla být apsida kaple obnovena v původním tvaru, poutě ke kapli pokračovaly. Roku 1950 byla ale pouť zakázána a přípravy na opravu apsidy kaple zastaveny. Kaple byla nedlouho poté odstřelena během cvičení Lidových milicí. V roce 1956 dva mladiství vandalové zničili i křížovou cestu a kříž, zbytek pohltila divoká skládka. - Pozemek, na němž kaple stála, patří církvi.