← kaplička (Svitanov) kaple sv. Ducha (Svitávka) →

Zaniklé (známka 600) dřevěné kaple

asi v 60. letech 20. století
v Liboháji

se sanktusníkem

Kaple byla postavena roku 1929 úsilím svitavských stavitelů a továrníků jako dominanta Liboháje (Háje hrdinů) založeného roku 1928 na památku obětí 1. světové války. Celý háj upravený jako pietní místo s pomníky a několika kaplemi se stal oblíbeným výletním místem svitavských obyvatel. Dominantou parku byla právě tato kaple s bohatě vybaveným interiérem, od které vedly cesty k pamětním místům háje. Postavil ji L. Sandmann a zastřešil ji Otto Heinisch. Byla opatřena zvonem, lustrem, obrazy a sloužily se v ní mše svaté. Na kamenném oltáři (dar průmyslníka Bergmanna) byl vytesán verš od F. Reutera: "Der Anfang, das Ende, o Herr, sie sind Dein, Die Mitte dazwischen, das Leben, ist mein! Und irr ich im Leben und weiss ich nicht aus, Bei Dir, Herr, ist Klarheit und licht ist Dein Haus". - Před kaplí se nacházel malý lesík a volné prostranství. Od kaple vedla cesta ke květinovému stolu. - Dnes stojí na místě kaple hotel Schindlerův háj. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Dopravní stavby Svitavy, a.s. ze Svitav.

Zdroj: Mgr. Radoslav Fikejz, Městské muzeum a galerie ve Svitavách