← kaple (Čáslav) kaplička (Čáslav) →

na hrázi Podměstského rybníka

Kaple se sochou sv. Jana Nepomuckého stála do roku 1948 na hrázi Podměstského rybníka. V roce 1948 byla kaple při stavbě nové betonové hráze zbořena a socha byla umístěna do lapidária. Před několika lety byla socha opravena a umístěna zpět k Podměstskému rybníku, z bezpečnostních důvodů až za silnici. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje.

Zdroj: Vladimír Havlíček

• Vladimír Havlíček napsal 05.02.2017 13:14

Socha sv. Jana Nepomuckého bývala v kapli, na místě dnešní betonové hráze Podměstského rybníka. Kaple byla zbourána v roce 1948 při stavbě nové hráze. Socha byla umístěna do lapidária a před několik lety byla po rekonstrukci umístěna zpět k rybníku, z bezpečnostních důvodů až za silnici.