← kostel sv. Mikuláše (Přísečnice) kostel sv. Václava (Přistoupim) →

Opravené (známka 99, známka původního objektu: 501) zděné kaple

vodní nádrž
pův. JZ od vsi, na křižovatce, přemístěna

Osada Příseka u Dolních Kralovic byla zbořena v roce 1973, její místo je hluboko pod hladinou přehrady Želivka. Na počátku 70.let 20.století dostali občané osady Vítonice u Blažejovic nápad, že kapli rozeberou a přemístí ji na náves do Vítonic. Jejich záměr se zdařil a kaple byla v roce 1972 znovu postavena. Při její stavbě se však musely některé detaily zjednodušit. Do věžičky byl osazen zvon, který byl do té doby zavěšen na blízkém kaštanu.

• Luboš Čermák napsal 20.03.2010 16:07

OPRAVA: pro čtenáře na tomto místě: Obec Příseka u Dolních Kralovic byla zdemolována v roce 1973.Její místo je hluboko pod jezerní hladinou.Neplatí to ovšem o místní kapli! Na počátku 70.let 20.stol.dostali občané osady Vítonice u Blažejovic nápad,že kapličku rozeberou a přemístí ji na náves Vítonic.Jejich záměr se zdařil a kaple byla v roce 1972 znovu postavena. Při její stavbě se však musely některé detaily zjednodušit.Do věžičky byl osazen zvon z blízkého kaštanu.

Informace doplněny, děkuji, kapli jsem přesunul mezi Opravené stavby.

• Miloš Szabo napsal 06.04.2013 11:27

Opravte prosím i v levém sloupečku umístění kaple - v Dolních Kralovicích ji budou lidé těžko hledat. Nyní obec: Blažejovice, Část obce: Vítonice.