← kaple Panny Marie (Údolíčko) kaple sv. Jiří (Údolná) →
12469 kaple Panny Marie Bolestné

VSV od kostela

Kaple byla postavena ve druhé polovině 19. století podle návrhu neznámého architekta za farním kostelem sv. Linharta v jihovýchodním cípu zahrady domu č.p. 54 na východním okraji vsi. Před rokem 1945 patřila usedlost č.p. 54 zvaná Habl spolu se zahradou a kaplí rodině Wintersteinově. Kaple byla nazývaná rovněž Hablova (Habl-Kapelle) či Wintersteinova kaple (Winterstein-Kapelle). - Kameno-cihlová kaple s rovným závěrem bez oken na obdélném půdorysu byla krytá sedlovou střechou. Nad polokruhově zakončeným vchodem byl trojúhelníkový štít. Interiér byl sklenut valeně. Vnitřní zařízení tvořil obraz Piety z doby vzniku kaple umístěný ve výklenku v závěrové stěně. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Emil Strašák z Herstošic).