← kaple sv. Anny (Temný Důl) křížová cesta (Temný Důl) →
12396 kaplička sv. Vojtěcha

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

polovina 18. století
S od vsi, u silnice do Záluží

velká

Kaplička pocházela z poloviny 18. století, uvnitř bývala dřevěná socha sv. Vojtěcha (ukradena v srpnu 1969). - Stála po levé straně silnice do Záluží před transformátorem. Na začátku roku 1976 se MNV v Těňovicích dotázal na Památkovém ústavu v Plzni, zda může kapličku zbourat, protože její stav "budí pohoršení". Ministerstvo kultury dne 29.12.1976 zrušilo památkovou ochranu kapličky a nařídilo pořízení její fotografické dokumentace. Na jaře 1977 přišlo povolení ke zbourání kapličky; ještě zjara 1977 ji buldozerem JZD rozbořil Ladislav Šťastný a trosky nahrnul do terénu nad kapličkou. - Pozemek, na němž kaplička stála, je v soukromém vlastnictví (Milan Sochor z Příbrami a Ing. Pavel Sochor z Plzně).