kaple (Jakartovice) →
12387 kaple sv. Prokopa

Torzální (známka 500) zděné kaple

V od města, na vrchu Klobouk

Zůstalo jen obdélné zdivo s trojbokým závěrem (cca 4,8 x 5,8 m) do výše cca 0,3 m, zčásti je zasypané troskami. Kaple stála na mimořádně krásném vyhlídkovém místě. - Stavba s trojboce uzavřeným presbytářem orientovaná k východu. Obdélná loď bývala 4,7 m dlouhá a 4,4 m široká, presbytář 1,3 m hluboký. - Kaple, zvaná také Püchnerkapelle, byla založena horním úředníkem Püchnerem za panování císaře Josefa II. Úředník Püchner měl v úmyslu, že na den hornického patrona sv. Prokopa půjde ke kapli procesí. Ještě před dokončením stavby požádal církev o povolení, zda by se tam mohly číst mše svaté a konat pobožnosti. Církev souhlasila, ale vázala udělení těchto povolení na složení poměrně velkého obnosu peněz, prý na budoucí údržbu kaple. Proto stavitel stavbu zastavil. Byly to zdi do výše dospělého muže obložené žulovými kvádry. Žulové kvádry zmizely a zeď se časem rozpadla. - V roce 1873 dosahovalo zdivo nedostavěné kaple do výše cca 1 m, roku 1913 zbýval pouze sokl z tesaných kamenů, nyní zbývají jen základy na vrchu Klobouk. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek s torzem kaple patří městu Jáchymov.