← kaple (Příšov) kaple (Přítluky) →

ve vsi

Kaple byla obdélná, s trojúhelníkovým štítem nad průčelím a sedlovou, vzadu zvalbenou střechou se sanktusníkem. Vchod v průčelí byl zakončen pravoúhle, po stranách kaple měla po jednom pravoúhle zakončeném okně. - Kapli nechal postavit v roce 1805 bohosudovský obchodník Franz Tietl. V roce 1947 bylo rozhodnuto o její demolici; důvody pro to byly dva. Prvním byla údajná zchátralost celé stavby, druhým pak to, že stála na místě křižovatky silnice z Krupky do Dubí s vedlejší silničkou vedoucí z Proboštova do Přítkova. Okresní národní výbor v Teplicích vydal v roce 1947 na kapli demoliční výměr s podmínkou, že obec postaví kapli novou. Vedení obce Přítkov ale napsalo dopis na Okresní národní výbor v Teplicích, že na stavbu nemá prostředky, a že by chtěli, aby Okresní národní výbor zaplatil stavbu z vlastních zdrojů. Poté, co se v roce 1948 dostali k moci komunisté, už ale ke stavbě nové církevní stavby nebyla vůle. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Proboštov; obec nechala v roce 2021 na místě kaple postavit dřevěnou zvoničku Svaté rodiny. Ta byla posvěcena dne 13.9.2021.

Zdroj: sever.rozhlas.cz