kaple (Kostelec) →

Zaniklé (známka 600) zděné zvoničky

zvonička
asi v 18. století
na návsi

Byla čtvercová (cca 3 x 3 m), vysoká cca 6 m, se stanovou střechou. - Vzhledem k tomu, že starý zvon ze zvonice má na sobě letopočet 1781, lze předpokládat, že zvonice byla vybudována již v 18. století. Zvonice stála v dolní – starší části obce. Na malém návrší ji dělaly společnost čtyři lípy a socha Panny Marie Lurdské. Starý zvon, který byl ve zvonici zavěšen, je stále v majetku obce. Je 87 cm vysoký, průměr má 33 cm a váží 39,5 kg. Na horním okraji má nápis: IN HONOREM B : V : MARIE ET S : GOTTHARDU. Na dolním okraji zvonu je nápis: FVSA A WOLFGANGO STRAV B OLOMVCY 1781. Na ploše zvonu drží Panna Marie Nanebevzatá Ježíška a v druhé ruce má žezlo. Na druhé straně zvonu je znázorněn svatý Gotthard s biskupskou berlou. - Téměř na konci 1. světové války, dne 31.8.1917, musel být zvon odevzdán do Zdounek, pro potřeby rakousko-uherské armády. Po válce se podařilo ho najít a byl vrácen na původní místo, do nově opravené zvonice. Během 2. světové války se situace znovu opakovala a dne 2.3.1942 byl zvon rekvírován ze stejných důvodů jako za války předešlé. Po válce byl zvon opět nalezen a paní Anežkou Ančincovou přivezen koňským povozem zpět do obce. Zvonice ale byla ve špatném stavu a hrozilo její sesutí. Proto byla dne 4.5.1946 zbourána a okolní terén byl náležitě upraven. Krátce před bouráním, dne 30.4.1946, byly pokáceny čtyři památné lípy, stojící okolo zvonice. V roce 1947 měla být zvonice znovu postavena. Ale nestalo se tak ze dvou důvodů. Okresní plánovací komise nesouhlasila s místem stavby a hlavně v té poválečné době byl velký nedostatek stavebního materiálu. V roce 1951 měla být postavena zatím provizorní zvonice. Zvon měl být zavěšen pod stříškou na čtyřech dřevěných kůlech. Ani tento pokus o obnovu zvonice nevyšel a ke stavbě nedošlo. Další šance pro vrácení zvonice do obce byla po roce 1989. Jeden rodák z Kostelan věnoval na stavbu zvonice větší finanční obnos. Bylo dohodnuto, že chybějící peníze budou získány prostřednictvím veřejné sbírky mezi občany. Mezi tím odborníci ze zvonařské dílny paní Dytrychové z Brodku u Přerova zjistili, že starý zvon je částečně poškozený a nedoporučili na něj pravidelně zvonit. A tak rozhodlo zastupitelstvo, že nechá vyrobit zvon nový. Starý zvon byl po opravě zavěšen na dřevěný stojan a je umístěn ve zdejší škole jako historická relikvie. Vznikl tzv. „Kapličkový výbor“, který měl ve spolupráci s obecním úřadem organizovat stavbu nové zvonice. O umístění stavby zvonice a její finanční zajištění se vedly spory. Také se zvažovalo, zda postavit zvonici nebo rovnou kapličku. Dokonce byl návrh na stavbu velké kaple uprostřed obce. Nakonec to dopadlo tak, že dárce financí na stavbu zvonice si peníze vzal zpět a na vlastní náklady postavil kapličku na kraji obce, na Drahách; ta byla vysvěcena v roce 1998. Ve zvonařské dílně byl vyroben zvon nový a v prosinci roku 1997 přivezen do obce. Je ozdoben znakem obce Kostelany a obecní pečetí. Byl zavěšen na malou věž márnice nově opraveného hřbitova. - Zvonička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1827. - Pozemek, na němž zvonička stála, patří obci Kostelany.

Zdroj: Jiří Blaha, Kostelany