← kaple (Stránky) kostel Nejsvětější Trojice (Stranná) →

na návsi

Kaple byla koncem 19. či ve 20. století zbořena a na jejím místě byla postavena hasičská zbrojnice. Zvon z kaple byl přenesen do nové zvoničky na střeše hasičské zbrojnice. Zvonička na hasičské zbrojnici byla odstraněna v roce 1971, protože shnila. Jako náhradní řešení byl zhotoven přístřešek ve východním štítu hasičské zbrojnice. V roce 2018 při rekonstrukci střechy hasičské zbrojnice nechal obecní úřad postavit na střeše novou zvoničku, do níž byl zvon po očištění a opravě dřevěného držení umístěn. Zvon je datován 1766 a jeho dřevěné držení 1822. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1840. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemková parcela č. 2830/1 a stavební parcela č. 178) patří obci Stranný.

Zdroj: Karel Vojta, Obecní úřad Stranný