kaplička (Malotín) →

na návsi, před hasičskou zbrojnicí

Roku 1962 ještě stála. - Rada Místního národního výboru v Malontech psala dne 22.4.1959 Okresnímu národnímu výboru, odboru výstavby a vodního hospodářství v Kaplici, „Žádost o povolení opravy kapličky ř. k. úř. V Malontech“: Rada MNV v Malontech přiloženě zasílá žádost o povolení k opravě kapličky, o kterou žádal prostřednictvím rady MNV v Malontech, ř. k. farní úřad v Malontech, administrátor Josef Švanda, pod č. j. 22/59 ze dne 10.4.1959. Rada MNV v Malontech projednala tuto žádost na své schůzi konané dne 10.4.1959, k čemuž bylo učiněno následující usnesení rady: Rada MNV vychází ze skutečností a po dobrém uvážení přichází k závěru, že vzhledem k tomu, že v současné době i v budoucnu se stále rozšiřuje dopravní síť, a dále proto, že kaplička stojí těsně u hlavní komunikace, kde jest ostrá zatáčka a tudíž zabraňuje řádné přehlednosti pro řidiče všech motorových vozidel, uznává se toto jako komunikační závada. Skutečnost je dále taková, že kaplička jest již po několik let silně narušena velkými trhlinami hlavního zdiva, které se stále zvětšují, a tudíž hrozí nebezpečí sesutí a případné zranění kolemjdoucích. Se shora uvedených důvodů rada MNV zatím nedoporučila opravu této kapličky a navrhla řešení, že by bylo možno přesunout kapličku na jiné vhodné místo, pro něž by bylo dána k disposici jiná parcela pozemků. Rada MNV se dále usnesla vyzvati komisionelní řízení ve shora uvedené věci zástupců rady ONV - výstavby a vodovodního hospodářství, odboru pro vnitřní věci, a OO Ministerstva vnitra OO VB - dopravního oddělení v Kaplici, toto aby bylo uskutečněno dle dohody ještě pokud možno do 30.4.1959. Doporučujeme zjistit přes odbor výstavby ONV, zdali není tato kaplička chráněna památkovým úřadem. Týká se parcely u č.p. 126, proti hostinci v Malontech.“ - V letech 1955 - 1956 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice všech nemovitostí v tzv. zakázaném pásmu, jež bylo vyhlášeno dne 28.4.1951 Ministerstvem národní bezpečnosti ČSR podél hranic s Bavorskem a Rakouskem. V roce 1959 rozhodlo Ministerstvo vnitra ČR o provedení hromadné demoliční akce i v tzv. hraničním pásmu (navazovalo na zakázané pásmo směrem do vnitrozemí) a v rekreační oblasti kolem dokončované vodní nádrže Lipno. V tomto případě již nešlo o plošné demolice všech staveb jako v zakázaném pásmu, ale o demolici vybraných objektů, jejichž soupisy v každém příhraničním okrese sestavovaly pracovní komise složené ze zástupců různých odborů Okresních národních výborů. Vlastní demolice objektů prováděly jednotky Ministerstva vnitra ČR. Soupis nemovitostí určených k demolici byl v rámci okresu Kaplice sestaven v květnu 1959, v průběhu demoliční akce do něj byly doplňovány další objekty. Do této demoliční akce byla nakonec kaple zařazena - pro účely demolice byla kaple v Malontech označena jako objekt určený k demolici číslo 1/316, objem jejího zdiva byl spočítán na 16 krychlových metrů. Demoliční akce v okrese Kaplice začala pod vedením mjr. Antonína Janovce dne 17.5.1959, její první etapa, jež zahrnovala i demolici kaple v Malontech, byla ukončena dne 31.7.1959; někdy v tomto časovém rozmezí byla kaple zbořena. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1826. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 2088/4) patří obci Malonty, druhý (pozemková parcela č. 2088/3) patří Správě a údržbě silnic Jihočeského kraje.