← kaple (Bludov) kaple sv. Kříže (Bludov) →
12278 kaple Panny Marie Lourdské

mezi domy č.p. 530 a 531

Původní kaple Nejsvětější Trojice byla postavena v roce 1842 před hlavním vstupem do rychty, po jejích bocích byly zasazeny štíhlé topoly. Býval na ní nápis: „Ad majorem Dei Gloriam renovatum 1842“ („K větší slávě Boží obnovena 1842“). Není jasné, co znamená ono obnovení, protože na starších mapách není zachycena. Po vyhoření rychty dne 5.10.1884 byla byla nakonec v roce 1886 zbořena i kaple, neboť zužovala silnici, a nová byla postavena kousek severněji - na místě dnešního kulturního domu. Obnovená kaple byla posvěcena dne 15.10.1887 a nově zasvěcena Panně Marii Lurdské. Na svém novém místě ale vydržela jen třináct let; při stavbě Národního domu byla zbořena a v totožné podobě postavena o několik desítek metrů jižněji. Její zasvěcení se už tentokrát neměnilo. Kaple sloužila jako jedna ze zastávek procesí ve svátek Božího Těla. Postupně byly z obou stran kaple přistavěny domy, oba však stály dále od silnice. Kaple byla zbořena roku 1972. - Kaple byla podkovovitého tvaru, vpředu s trojúhelníkovým štítem a sedlovou, vzadu zvalbenou střechou. - Nazývána též Langrova kaple. - Kaple stála na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 169/1) je v soukromém vlastnictví (Evžen Fazor z Bludova), druhý (pozemková parcela č. 168/1) je také v soukromém vlastnictví (Jana a Vladimír Březinovi z Bludova a Jana Daňková z Bludova) a třetí (pozemková parcela č. 177/3) patří obci Bludov).