← kaple (Dolní Domašov) kaple Krista na hoře Olivetské (Dolní Domašov) →

v 70. letech 20. století
u obecního úřadu

s cibulovitým sanktusníkem

Místně nazývána Preissova, Neubertova či Švédská kaple. - Stála u obecního úřadu vedle hasičské zbrojnice. - Kaple byla zděná, cihlová stavba o velikosti cca 5 x 6 m, se stanovou střechou krytou šindelem, později břidlicí a s cibulovitým sankrusníkem. Orientována byla ve směru západ (oltář) - východ (vchod). Vchod do kaple byl uzavřen plnými dřevěnými dveřmi nad nimiž bylo kruhové okno. Další kruhové okno bylo v boční stěně. Uvnitř byl malý oltář a pod ním krypta, před nimi byly 2 - 3 řady krátkých lavic a další lavice podél stěn. Na stěnách byly jednoduché kresby a texty. - Kaple byla postavena před rokem 1800. Název kaple (Preissova, Neubertova) byl odvozen od majitelů blízkých nemovitostí, název Švédská kaple se používal podle švédského důstojníka, jehož ostatky měly ležet v podoltářní kryptě. Při bourání kaple ale žádné ostatky nalezeny nebyly. Kaple byla zbořena v 70. letech 20. století jednak kvůli špatnému stavu, jednak za účelem rozšíření zahrady domu č.p. 382. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1836. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Bělá pod Pradědem.