kaple Krista na hoře Olivetské (Dolní Domašov) →

v 60. letech 20. století
u silnice, u mostu

se sanktusníkem

Kaple stála na břehu říčky Bělé u silnice blízko penzionu Bělá u hranic Dolního a Horního Domašova. Stála vedle domu, v němž měl obchod se smíšeným zbožím Alois Pache. - Kaple byla zděná, rozměry cca 4 x 4 m, krytá šindelovou střechou se sanktusníkem. Orientována byla severo-jižním směrem. Kaple byla bez oken, jen s prosklenými dveřmi. Uvnitř byl oltář a lavice. Uprostřed kaple bylo madlo s lankem ke zvonu. Bohoslužby se v kapli nekonaly, byla využívána pouze při hlášení požárů, úmrtí a jiných událostí. Kaple byla zbořena při stavbě nového mostu přes řeku Bělou při rozšiřování silnice v 60. letech 20. století. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1836. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Ing. Daniel a Ing. Lenka Nevřivovi z Brna).