← kaplička Panny Marie (Dolní Domašov) kostel sv. Tomáše (Dolní Domašov) →
12251 kaplička Panny Marie

Novostavby (známka 90) zděné kapličky

70. léta 20. století
za humny, S od domu č. 254

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Nová kaplička byla postavena na pozemku rodiny Slaninovy cca 22 m jihovýchodně od původního místa (původní souřadnice: 50.185775, 17.199137); proto se nové kapličce říká také Slaninova. Obnovená kaplička je postavena v podobném pojetí jako původní, pouze je trochu modernější. - Na původním místě nebylo možno kapličku obnovit kvůli dvojici stromů, které stávaly po jejích stranách (stromy by bylo nutno pokácet), kvůli těžkým traktorům, které by projížděly v její těsné blízkosti a kvůli tomu, že by stála na cizím pozemku. - Původní kaplička byla místně nazývána Kieslichova nebo také Groegerova. Zůstaly z ní jen zbytky obdélného zdiva (cca 1,15 x 0,8 m) mezi dvěma lípami. Stála na pozemku domu č.p. 260 u místní cesty. Doba postavení ani důvod nejsou známy. - Jednalo se o zděnou cihlovou stavbu o velikosti 1,5 x 1,5 m, vysokou asi 2 m, se zasklenou nikou a sedlovou šindelovou střechou bez věže. Skleněná nika byla otevíratelná; byl v ní umístěn obraz Panny Marie a předměty na květiny. Po vyhnání německých obyvatel v roce 1945 kaple pomalu chátrala a v 70. letech 20. století byla zničena. - Pozemek s novou kapličkou je v soukromém vlastnictví (Kateřina Slaninová z Domašova).

Zdroj: Kamila Sikorová, Informační centrum Bělá pod Pradědem