hřbitovní kaple (Souš) →
12225 kaple Nanebevstoupení Páně

uprostřed návsi

středně velká, se sanktusníkem

Kaple byla obdélného půdorysu s pravoúhlým závěrem. Fasáda byla prolomena segmentovými okny a členěna lizénovými rámci. Průčelí nad portálem se stlačeným obloukem zdobil vlys, patrně s nápisem. Štít v barokním stylu ukončovaly po stranách nad výraznou římsou šištice. Ve střední části střechy vystupovala dřevěná polygonální zvonička s lucernou a cibulovou střechou s makovicí. Interiér byl sklenut dvěma plackami oddělenými pásem. - Kaple byla zbořena v roce 1965, ves pak byla zlikvidována v roce 1970. Na katastru vsi Skyřice pak byla zřízena Velebudická výsypka dolu B. Šmeral Čepirohy, n.p. Doly Ležáky Most. - Po rekultivaci zde bylo postaveno učiliště a průmyslový areál. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Ústeckému kraji - Střední škole technické.

Zdroj: Ing. Eva Hladká - Oblastní muzeum Most