← židovská obřadní síň (Polička) kaple (Polínka) →

v J části návsi

osmiboká, se sanktusníkem

Barokní obecní kaple stála u návesního rybníku hned proti silničce přicházející od Toužimi na jižním okraji okrouhlé návsi. - Centrální osmiboká stavba byla krytá velkou šindelovou bání se sloupkovou lucernou. Ve vstupním průčelí byl proražen obdélný, polokruhově zakončený vchod. Vnitřek byl sklenut křížovou klenbou na koutových pilastrech. Vnitřní zařízení tvořily tři pololidové obrazy z počátku 18. století: obraz Nejsvětější Trojice, obraz Nanebevzetí Panny Marie se světci sv. Janem Křtitelem, sv. Jiřím, sv. Vítem, sv. Floriánem a sv. Barborou a obraz Panny Marie Svatohorské se světci sv. Kateřinou, sv. Linhartem, sv. Vavřincem, sv. Josefem, sv. Janem Nepomuckým a sv. Blažejem. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Toužim.