← kostel sv. Vavřince (Český Újezd) kaplička sv. Anny a Panny Marie (Čestice) →
12174 kaple sv. Jana a sv. Pavla

asi v 60. letech 20. století

se sanktusníkem

Kaple byla obdélná (4 x 5 m), s trojúhelníkovým štítem nad průčelím a sedlovou, vzadu zvalbenou střechou krytou břidlicí. V průčelí byly tři niky, z toho dvě po stranách dveří. Ke kapli vedly dva kamenné schody. Vchod v průčelí byl zakončen pravoúhle, dveře byly v horní části prosklené. Na bočních stěnách bylo po jednom polokruhově zakončeném okně. Nad průčelím byla pětihranná zvonice, jejíž spodní polovina stěn byla krytá břidlicí, cibulovitá báň a makovička kryté plechem, zakončená křížkem. Na věžičce byla plechová korouhvička s datem 1930. Zvonek byl bez nápisu. Vnitřní plocha byla cca 14 čtverečních metrů, plochý strop byl ve výši 2,55 m, podlaha byla betonová, v severní stěně byla kamenná oltářní mensa, na stěně byl obraz z roku 1921, asi barvotisk. - Obyvatelé obce odedávna uctívali jako patrony povětrnosti sv. Jana a Pavla. V roce 1900 se obecní zastupitelstvo usneslo, že těmto patronům postaví novou kapli jako památku na jubilejní rok 1900 a opět ji zasvětí sv. Janu a Pavlovi. Na kapli se lidé v obci složili a v roce 1901 ji na místě starší dřevěné kaple postavili. Obec se tehdy zavázala, že se o kapli bude na vlastní náklady starat. Kaple byla zbořena asi v 60. letech 20. století poté, co od 50. let 20. století sloužila jako sběrna mléka. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Nečtiny.