12169 kaple Panny Marie (Wegkapelle)

Torzální (známka 500) zděné kaple

na S konci vsi, při silnici na Prachomety

Téměř zbořena; zůstalo jen obdélné obvodové zdivo (2,9 x 2,3 m) do výše - levý přední roh cca 1,3 m, pravý přední roh cca 1,2 m, pravý zadní roh cca 0,8 m, levý zadní roh cca 1 m. Zdivo zvnějšku nově vykopáno z trosek, uvnitř zůstává zasypané troskami. Část kamenů z obvodového zdiva byla nově ukradena, zůstalo jen v pravé části. Zbytky kaple jsou dosti zarostlé v křoví. - Barokní hranolová kamenná kaple s rovným závěrem ve tvaru otevřené edikuly na obdélném půdorysu o rozměrech 2,9 x 2,3 m, krytá šindelovou střechou. Uvnitř bývala kaple sklenuta valenou klenbou. Vnitřní zařízení kaple tvořil lidový krucifix, dřevěná socha Panny Marie (Madona) místního typu a dřevěná socha a sv. Floriána. - Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války však přestala být užívána a udržována a postupně zcela zchátrala. - Pozemek s torzem kaple patří firmě NB product, s.r.o. z Prahy.