← kaple Panny Marie (Velké Prameny) kaple sv. Jana Nepomuckého (Velké Prameny) →
12141 kaple sv. Kříže

Zaniklé (známka 600) dřevěné kaple

Z od vsi, na vrchu Kalvárie

Kaple stála 7 m jižně od kaple Panny Marie (před jejím levým předním rohem) na vrchu Kalvárie. - Byla obdélná (cca 4 x 5 m), dřevěná se šindelovou střechou. Uvnitř byl ze dřeva vyřezaný krucifix, po stěnách visely ze dřeva vyřezané obrázky 14 svatých pomocníků. - V roce 2012 členové spolku "Obnova obce Prameny" odkryli část základů kaple; zbytek je zarostlý malými smrčky. - Do budoucna členové sdružení plánují dokončit odkrytí základů kaple (pokácení smrčků) a usazení kříže na místo bývalého oltáře. Tyto úpravy budou spojeny s obnovou vedlejší kaple Panny Marie. - Ještě v roce 1955 kaple stála. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Fine Dream, s.r.o. z Prahy.

Zdroj: Jan Lebl

• Jan Lebl napsal 09.12.2012 22:41

Do budoucna bude dokončeno odkrytí základů (pokácení smrčků) a proběhne usazení kříže na místo bývalého oltáře. Úpravy budou spojeny s obnovou vedlejší kaple Panny Marie.