← kaple (Březová) kaple (Březová) →

hřbitovní kaple
na bývalém hřbitově, v JV části vsi

se sanktusníkem

Hřbitovní kaple, jejíž součástí byla i márnice, stávala na dnes zcela zaniklém hřbitově při silnici do Hájů na jihovýchodním konci Březové. - Obdélná stavba s rovným závěrem o rozměrech cca 7 - 10 m x 6 - 7 m krytá valbovou střechou se štíhlou polygonální zvoničkou s vysokou jehlancovou střechou. Boční stěny kaple byla otevřeny třemi páry oken. - Zbořena při rušení hřbitova. - Poloha kaple: při vjezdu do vsi od Hájů je za tabulí s názvem obce po levé straně penzion. Dále následuje vlevo u silnice ještě jeden dům a pak je vlevo podél silnice dlouhá podezdívková zeď; za ní byl hřbitov s kaplí. - Celý prostor hřbitova byl spolu s kaplí srovnán a zatravněn. Dnes zde zbývá pouze dlouhá podezdívková zeď bývalého hřbitova podél silnice, za kterou se nacházel samotný hřbitov s kaplí. Dnes se na jeho místě nachází zahrádkářská kolonie. - Kaple stála na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 396/2) je v soukromém vlastnictví (Jindřiška a František Kazdovi z Březové), druhý (pozemková parcela č. 396/8) patří obci Březová a třetí (pozemková parcela č. 396/3) je v soukromém vlastnictví (Zdeňka a Karel Jírovi z Březové).