synagoga (Podbořanský Rohozec) →
12083 kaple Panny Marie Pomocné

u návesního rybníka

se sanktusníkem

Středně velká obdélná pseudogotická kaple s trojboce uzavřeným presbytářem krytá sedlovou, nad závěrem zvalbenou břidlicovou střechou s hranolovou zvoničkou s jehlancovou stříškou nad presbytářem. V rozích lodi byla kaple doplněna o opěrné pilíře. Vstupní průčelí s obdélným, hrotitým vchodem a velkým kruhovým oknem nad ním bylo zakončeno trojúhelníkovým štítem s kamennou římsou na vrcholu. Boční stěny lodi a presbytáře byly prolomeny obdélnými, hrotitými okny se středovým pilířem. Vnější stěny zdobilo režné zdivo, doplněné nárožní bosáží, pouze stěny presbytáře byly nahozeny hladkou omítkou. Vnitřní zařízení kaple bylo bez umělecké hodnoty. - Původní barokní obecní kaple z 18. století, ve které býval ještě v roce 1835 umístěn malý oltář se sochou Panny Marie, stávala na prostranství v sousedství návesního rybníka uprostřed obce. Někdy po roce 1900 nechali na místě staré barokní kaple bratři Franz a Josef Schrammovi z Karlových Varů, vlastnící cihelen v Počernech a ve Dvorech, vystavět novostavbu pseudogotické obecní kaple. Po vyhnání německého obyvatelstva po skončení 2. světové války přestala být kaple užívána ke svému účelu a byla ponechána svému osudu. Někdy v šedesátých letech 20. století byla nakonec značně zchátralá kaple zbořena. - Původní kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Karlovy Vary.