← kostel sv. Jiří (Pomezí) kostel sv. Jakuba Většího (Pomezí nad Ohří) →
12029 hřbitovní kaple

hřbitovní kaple (márnice)
mezi květnem a červencem 1959
V od vsi, na hřbitově

Kaple byla zbořena mezi květnem a červencem 1959; byla zařazena mezi objekty, jež byly zbořeny jednotkami Pohraniční stráže při demoliční akci trvající od 18.5. do 20.7.1959 (přitom ještě 28.12.1958 se zvažovala oprava kaple i hřbitova vzhledem k jejich poloze u hlavní silnice do Německa). - Kaple stála na nyní zlikvidovaném hřbitově u hlavní silnice z Pomezí nad Ohří do Chebu. Nová silnice z roku 1973 (na mapce vyznačena žlutě) vede částečně přes území původního hřbitova (hřbitov je na mapce označen červeně, trasa původní silnice modře). Při stavbě nové silnice došlo ke srovnání terénu a odbagrování hřbitova, odkud se vyvážely i kosti. Celé území původního hřbitova bylo nahrnuto směrem ke břehu nádrže Skalka a vznikl tak výrazný rovný terén (zasypán štěrkem) s prudkým ukončením u vody. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Pomezí nad Ohří.

Zdroj: Slavomír Leinweber

• Slavomír Leinweber napsal 22.08.2011 21:48

Poloha hřbitova a kaple je přesná takto.Stávající silnice vede přes místo původního hřbitova.Stavba nové silnice od roku 1973 znamenala srovnání terénu a odbagrování hřbitova,odkud se vyvážely i kosti.Do Pomezí nad Ohří se sjíždělo z kopce směrem od jihozápadu v místě,kde se silnice opět vracela od tratě Cheb-Schirding.Silnici lemovaly vzrostlé stromy.odbočka doleva na Dolní a Horní Hraničnou byla jako malá křižovatka za lesíkem.Celé území původního hřbitova bylo nahrnuto směrem ke břehu nádrže Skalka a tak vznikl výrazný rovný terén s prudkým ukončením u vody,který byl zasypán štěrkem.

• Slavomír Leinweber napsal 22.08.2011 21:49

• Slavomír Leinweber napsal 22.08.2011 21:52

Upřesnění:Silnice původní vedla od jihovýchodu,kde se odklonila od tratě Cheb-Schirding.Viz.Mapy.cz,původní zalesnění podél silnice před rokem 1973.

• Slavomír Leinweber napsal 22.08.2011 22:22

Na obr.mapa. Modrá čára přibližuje původní silnici a její směr od místa Rybářské ubytovny až po kostel na Pomezí.Červená čára ohraničuje území původního hřbitova.Terén byl srovnán až po vodní nádrž.Silnice od Hraničné se napojovala ne kolmo,blíže k potoku.