← kaple (Straky) kaple (Stráň) →

Torzální (známka 500) zděné kaple

JJV od vsi, pod Jelení horou

Zůstaly jen zbytky čtvercového obvodového zdiva (2,15 x 2,15 m) s představěnou předsíňkou (1,16 x 0,65 m) do výšky asi 0,2 m, kolem je rozházeno několik opracovaných kamenů. Přední část kaple je nově vykopána z trosek. - Kaple byla zděná, čtvercová, se stanovou střechou a s dřevěnou předsíňkou. Přístup do dřevěné předsíňky býval volný, dveře do vlastní kaple byly zamřížované a zamčené, ale byly prosklené, takže bylo vidět na oltář. Po stranách kaple měla po jednom polokruhově zakončeném okně. V interiéru byl malý oltář a dřevěné lavice. - Údajně už roku 1949 zbývalo z kaple jen obvodové zdivo do výšky cca 0,7 m. - Místně se kaple nazývala Wurstkapelle; název pravděpodobně pochází ze starého hornického výrazu Wust = halda či odval, protože se v bezprostřední blízkosti bývalé kaple nacházejí mnohé stopy po těžební činnosti. V hovorové němčině sklouzává Wust ve výslovnosti do Wurst. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p.

Zdroj: Ing. Günter Fiedler