← kostel sv. Petra a Pavla (Hroznětín) Lillova kaplička (Hroznětín) →
11976 Leitnerova kaple

asi v první polovině 60. let 20. století
JV od kostela na J okraji města

Téměř čtvercová kaple bez oken o rozměrech 3,15 x 3,2 m s rovným závěrem krytá sedlovou, vzadu zvalbenou střechou. Vstupní průčelí s polokruhově uzavřeným obdélným vchodem bylo završeno trojúhelníkovým štítem se třemi nikami a křížkem na vrcholu. Boční stěny kaple byly prolomeny vždy jedním malým kruhovým okénkem. Uvnitř byla kaple klenutá. Vnitřní zařízení barokně provedeného interiéru kaple tvořil při závěrové stěně oltářík s později silně poškozeným obrazem Svaté rodiny a dvěma dřevěnými soškami andělů z roku 1827. Na antependiu byl olejový obraz Svatby v Káni z dílny malíře Karla Lorenze také z roku 1827. - Kapli nechal postavit v roce 1827 Johann Georg Leitner; nazývána proto též Leitnerova kaple. - Kaple stála při pravé straně uličky z náměstí, na místě dnešní branky v plotě, místo plotu zde původně stála kamenná zeď. - Když kaple i zeď po roce 1948 postupně zchátraly, byla někdy po roce 1963 na levé straně cesty (v dnešních zahrádkách) vyhloubena jáma, buldozer Jáchymovských dolů zničil kapli i zeď a jejich trosky nahrnul do jámy. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Irena a Josef Jatiovi z Ostrova).