11957 kaple sv. Antonína Paduánského

konec 18. století
koncem 60. let 20. století

středně velká, se sanktusníkem

Kaple byly obdélná, s polokruhově zakončeným presbytářem. Štít nad průčelím byl zakončen trojúhelníkem s volutovými křídly a vázami. Střecha byla sedlová, vzadu zvalbená, s polygonálním dřevěným sanktusníkem. Na nárožích stavby byly jednodu­ché pilastry. Okna byla segmentová, vstup byl zakončen pravoúhle. V interiéru byly umístěny dvě dřevěné lidové plastiky vysoké 40 cm - Madona s Ježíškem a sv. Anna učí Marii. - Kaple byla postavena z prostředků získaných veřejnou sbírkou mezi občany Střelné a z příspěvku knížecí rodiny Lobkowiczů. V roce 1881 byly u kaple vysazeny dvě lípy, z nichž jedna ještě stojí. Kaple byla zbořena z rozhodnutí místních funkcionářů KSČ koncem 60. let 20. století údajně kvůli rozšíření silnice k sídlišti, přestože byla od roku 1958 památkově chráněná; toto zdůvodnění je zvláštní, protože kaple stála několik metrů od této silnice i po jejím rozšíření. Dne 29.4.1976 informovalo Ministerstvo kultury ČR Odbor kultury Okresního národního výboru v Teplicích, že zastavilo správní řízení ohledně potrestání viníka protiprávní devastace kulturní památky s tím, že se ho nepodařilo zjistit. Památková ochrana kaple byla Ministerstvem kultury ČR zrušena až dne 19.2.2009. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Košťany; město nechalo postavit v roce 2018 na místě kaple malou dřevěnou zvoničku.

Zdroj: Karel Vojtek

• Ladislav Barák napsal 30.06.2012 23:07

Kaplička stála na trochu jiném místě,než je vyznačeno na mapě. Stála na druhé straně silnice. GPS: N 50.66652° | E 013.74883°

Děkuji za upřesnění, přesnou polohu kapličky jsem vůbec neznal. Ta bílá (či žlutá) tečka označuje jen osadu. Teď už je díky Vám kaplička lokalizována přesně fialovým křížkem.