← kaplička (Hájek) kaple (Hájek) →

se sanktusníkem

Obdélná kaple s rovným závěrem o rozměrech asi 2 x 3 m krytá valbovou střechou, původně doplněnou zvoničkou. Kaple i se sanktusníkem dosahovala výšky 4 m. Ve zvoničce býval do roku 1917 ( v tomto roce byl zrekvírován na válečné účely) umístěn malý zvon o průměru 0,45 m, který nesl monogram “F.A.” a dataci 1822. Vstupní průčelí kaple s obdélným, polokruhově zakončeným vchodem bylo završeno trojúhelníkovým ústupkovým štítem s nikou v ose. Podélné stěny kaple byly prolomeny po jednom obdélném, polokruhově zakončeném okně na každé straně. Vnější stěny kaple byly členěny pilastry. Pod střechou obíhala kapli profilovaná římsa. - Obecní kaple byla postavena v roce 1880 patrně na místě starší kaple při cestě vedoucí od návsi naproti zdejšímu tvrzišti v zahradě hospodářského dvora “Beim Langhans” uprostřed obce. - Někdy po roce 1963 však byla tehdy již značně zchátralá kaple zbořena. - Kaple stála na dvojici parcel; jedna (pozemková parcela č. 146/1) je v soukromém vlastnictví (Ing. Danuše Vodičková z Hájku), druhý (pozemková parcela č. 110/1) patří obci Hájek.