← kaple sv. Floriána (Ostrov) kostel sv. Jakuba Většího (Ostrov) →
11938 kaple sv. Michala

v Z části města, mezi mostem přes Jáchymovský potok a křižovatkou Smetanovy a Hroznětínské ulice

Vstupní průčelí barokní kaple s vchodem zakončeným mělkým obloukem, slepými pilíři a zalomenými sloupy s jónskými hlavicemi završoval trojúhleníkový štít s nikou ve tvaru mušle. Po navýšení masy sousední komunikace musely být ke vchodu do kaple, ležící nově 0,9 m pod okolním terénem, instalovány čtyři schody. Vnitřní prostor kaple byl rozdělen na krátkou zaklenutou předsíňku a malou oltářní místnost završenou kupolí. Vnitřní zařízení kaple tvořilo původně malované barokní dřevěné sousoší Kalvárie na mense a sochy sv. Anny a sv. Jáchyma z 1. poloviny 19. století od řezbáře Karla Lorenze z Hroznětína. V interiéru bývaly dále umístěny sochy sv. Máří Magdalény a sv. Michaela od stejného autora. - Kapli, původně zasvěcenou sv. Anně, nechal v roce 1825 postavit Hänfling u Jáchymovského potoka při silnici na Hroznětín na rohu dnešní Smetanovy a Hroznětínské ulice na severním okraji města. Kaple byla rovněž nazývána po svém zakladateli Hänflingkapelle. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 2532/1) patří městu Ostrov, druhý (pozemková parcela č. 1139/24) je v soukromém vlastnictví (Luboš Špak z Ostrova).