← kaple sv. Anny (Dolní Lomnice) kaple (Dolní Luhov) →
11923 kaple sv. Josefa

Torzální (známka 500) zděné kaple

počátek 20.století
Z od vsi, S od stáčírny v Kyselce

středně velká, válcová

Téměř zbořena. Zůstaly zachovány jen sklepy, zdivo vystupuje jen asi 0,3 m nad povrch, kolem jsou rozházeny velké opracované kameny (asi by se z nich dala znovu postavit). - Středně velká pseudorománská kamenná pohřební kaple v podobě rotundy na kruhovém půdorysu, vystavěná z opracovaných pískovcových kvádrů, byla kryta nízkou kuželovou střechou s křížem či jednoduchou zvoničkou na vrcholu. Před vstupem do kaple bylo situováno předložené profilované kamenné schodiště o třech stupních. Vnější stěny kaple byly omítnuty na bílo a patrně zdobeny plastickým obloučkovým vlysem pod střechou. Mezi rozvalenými troskami objektu se nachází mnoho dalších zdobených profilovaných kamenných prvků z ostění a členění kaple. Do nevelkého prostoru krypty obdélného půdorysu v suterénu kaple se vcházelo po úzkém točitém kamenném schodišti při vnitřní závěrové stěně kaple. Stěny suterénu jsou rovněž vyskládány z opracovaných pískovcových kvádrů. V interiéru krypty bylo původně umístěno několik rakví s ostatky zemřelých. Kolem kaple byla vyzděna nízká kamenná terasa. - Pseudorománskou pohřební kapli sv. Josefa nechaly vystavět patrně na počátku 20. století řeholnice Kongregace Milosrdných sester svatého Kříže z místního kláštera podle návrhu neznámého architekta při cestě na okraji lesa nad spojovací cestou do Kyselky v části katastru zvané „Auf dem langen Äckern“ (Na dlouhých polích) na západním úpatí Uhlířského vrchu (Kohleiten Berg, 532 m n. m.) jižně od vsi Radošov (Rodisfort). Kaple sloužila k pohřbívání ostatků významných řádových sester. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války však přestala být kaple udržována a postupně chátrala. Interiér hrobky byl vyrabován a zdevastován. Místní žáci přinesli jednou z hrobky do školy lidské kosti. Podle pověsti měla z kaple vést podzemní tajná chodba do bývalého kláštera. V roce 1953 byly pozemky v okolí kaple na katastru Radošova zabrány do nově vzniklého Vojenského újezdu Hradiště. V době kolem roku 1960 byla následně bývalá pohřební kaple z důvodu havarijního stavu pobořena těžkou technikou. V posledních letech bylo okolí pobořené kaple vyčištěno, prostor krypty vyvezen a dochované kamenné prvky seskládány po obvodu objektu. Vyklizené pozůstatky kaple dočasně sloužily jako nouzový nocleh či dětská skrýš, v prostoru hrobky byly vytvořeny provizorní kamínka a prostor překryt velkou igelitovou plachtou. - Pozemek s kaplí (pozemková parcela č. 2007 v k.ú. Doupovské Hradiště) patří Vojenským lesům a statkům ČR, s.p. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byl pozemek s kaplí ke dni 1.1.2016 vypuštěn z vojenského újezdu Hradiště a stal se součástí nově vzniklé obce Doupovské Hradiště.