← skalní kaplička (Šemanovice) kaple (Šemnice) →

asi v 50. letech 20. století
na JZ okraji návsi

Obecní kaple stála na úzké terase na návsi uprostřed horní části vsi. - Kaple byla obdélná stavba s trojúhelníkovým štítem nad průčelím a sedlovou, vzadu zvalbenou střechou se sanktusníkem (zakončení sanktusníku bylo změněno někdy v 1. polovině 20. století, kdy původní cibulku nahradilo jehlancovité zakončení). Malý vnitřní prostor byl zaklenut barokně. - Vnitřní zařízení tvořila malovaná vyřezávaná dřevěná socha sv. Jana Nepomuckého z 18. století z řezbářské a sochařské dílny Wenzela Lorenze z Hroznětína a starší dřevěný krucifix. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Kaple stála ještě na začátku 50. let 20. století, protože podle vzpomínek pamětníků do ní každý den chodívala zvonit jedna žena z českých dosídlenců, než ji začátkem 50. let i s rodinou ze vsi vystěhovali, protože rodina odmítla vstoupit do JZD. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Bc. Štěpán Pertržilka ze Šemnice a Lucie Petržilková ze Šemnice).