← kostel sv. Anny (Prostřední Staré Buky) kaple sv. Josefa (Prostřední Telnice) →

počátek 19. století
v ulici Cihelní u č.p. 547

Kaple byla obdélná s půlkruhově ukončeným závěrem, rozměry 2,8 x 3,9 m. Střecha byla obdélná, vzadu zvalbená. Střecha byla krytá eternitem, místy byla vyspravená plechem. Vstup do kaple byl dvoukřídlými dřevěnými dveřmi zakončenými segmentem, v horní třetině byla mřížka. Korunní římsa byla profilovaná, v průčelí byla krytá eternitem. V trojúhelníkovém štítu nad vstupem byla nika s kovaným křížem. Interiér byl zaklenut valenou segmentovou klenbou. Podlaha byla vydlážděna. V interiéru bylo zajímavé sousoší sv. Anny a Panny Marie a dřevěný krucifix. - V roce 1972 popsali památkáři stav kaple následovně: " Praskliny, omítka na mnoha místech opadaná, kaple se mírně naklání. Kříž v nice průčelí chybí." Kaple byla od roku 1958 památkově chráněná, památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČSR zrušena dne 16.3.1987. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Asental Land, s.r.o. z Ostravy.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz

Nevíte, jestli existují nějáké historické fotografie této kaple?