kaple (Janská) →
11603 kaple sv. Jana Nepomuckého

počátkem 80. let 20. století
ve vsi

Zůstala jen podezdívka podkovovitého tvaru (cca 3,5 x 5 m) vzadu do výšky asi 1 m, vpředu do úrovně terénu (je na svahu). Stojí v zahradě u silnice kousek od dvou thují prakticky naproti třem stromům s křížem. - Kaple byla postavena roku 1881. Na její výstavbu přispěl mj. i císař František Josef I., a to částkou 100 zlatých. Kaple byla zasvěcena sv. Janu Nepomuckému a tradičně se zde dne 16. května sloužily bohoslužby. - Kaple byla obdélná s půlkruhovým závěrem. Dne 16.5.1921 byla na kapli slavnostně odhalena pamětní deska k památce padlých v 1. sv. válce. Deska byla z černého, broušeného syenitu o rozměrech 55 x 90 cm s nápisem : Zur bleibenden Erinnerung un die aus unseren Orte im Weltkriege 1914\1918 gefallenen Helden. (Překlad: Jako trvalá připomínka hrdinů, kteří padli z našich míst ve světových válkách 1914\1918). Pak následovala jména padlých a věta: Gewidmet von der Bewohnerschaft Johannesberg im Jahre 1921. (Překlad: Věnováno obyvateli Johannesbergu v roce 1921.) Pamětní desku zhotovila kamenická firma Franz Laske z Rožan, nákladem 1.010,- Kč. Sbírku na její pořízení uspořádal pěvecký spolek na Janovce. - Až do konce 2. světové války se v kapli pravidelně vždy 16. května konala slavnostní bohoslužba. V 60. letech 20. století začala kaple chátrat. Kaple byla zbořena na počátku 80. let 20. století; obyvatelé přilehlého domu ji rozebrali a z materiálu si postavili verandu. Pamětní deska se ztratila. - Kaple se svojí velikostí podobala kapli v Salmově. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Dalibor Maxant z Vintířova).

Zdroj: velkysenov.estranky.cz