← kaple (Benešov nad Černou) kaple Nejsvětější Trojice (Benešov nad Ploučnicí) →
11588 kaple Čtrnácti sv. pomocníků

Torzální (známka 500) zděné velké kaple

v parku, V od kostela

se sanktusníkem

Zůstala jen podezdívka podkovovitého tvaru vysoká 1,5 - 2 m. - Kaple měla rozměry cca 7,5 x 12 m. - Kaple Čtrnácti pomocníků v nouzi stávala na bývalém hřbitově v dnešních Sadech Míru. Byla postavena byla v roce 1540 jako hřbitovní kaple na tzv. Selském hřbitově založeném roku 1539. Její původní podoba se nedochovala. Vlivem času začala tato kaple pomalu chátrat, až se zcela rozpadla. Z toho důvodu se v roce 1764 začala stavět kaple nová. Na její stavbu odkázal ve své závěti benešovský rodák, páter Anton Ritschel, 1000,- zlatých. Zřejmě z lásky ke svému rodišti, protože v Benešově ani nepůsobil. 1.11.1769 byla nová kaple vysvěcena benešovským farářem Florianem Ritschelem (též benešovský rodák). Ten byl po svém skonu v roce 1781 v kapli pohřben. Mimo něj byl v roce 1908 v kapli pohřben i bynovecký hospodářský rada Florian Satler. Po zrušení tzv. Selského hřbitova ke dni 30.7.1888 začal význam kaple upadat. Hřbitov byl počátkem 20. století upraven jako park a nejhezčí náhrobky byly umístěny v Benešovském muzeu. - Kaple byla zbořena v červnu 1925. Zůstalo po ní jen betonové plato sloužící dnes jako vyhlídka. - Pozemek s podezdívkou kaple patří církvi.