11569 kaple Kalvárie

v areálu křížové cesty Z od kostela

středně velká, čtvercového půdorysu

Zůstala jen hromada cihel. - Kaple byla postavená na půdorysu řeckého kříže, všechny stěny byly završeny trojúhelníkovými štíty, z nichž dvojici bočních prolomila úzká štěrbinovitá okna. Nároží kaple byla probrána, korunní římsu v rozích vynášely konzoly. Boční stěny měly v omítce vytažený reliéf kříže. Vchod byl směrem ke kostelu, v zadní stěně bylo okno zakončené polokruhově. Uprostřed střechy byl dřevěný sanktusník s jehlancovou střechou, v rozích zdobenou čtveřicí drobných obelisků. V sanktusníku byl zavěšen zvon odlitý roku 1865 v dílně pražského zvonaře Karla Bellmanna. Interiér kaple zdobil oltář, jehož obraz namaloval v roce 1894 August Frind na náklady Theresie Dittrichové. - Kaple byla postavena spolu s křížovou cestou (křížová cesta byla vysvěcena dne 11.9.1859 biskupem Bartholomeem Hillem). - Pozemek, na němž kaple stála, patří církvi. - Kolem zničené kaple je poškozená křížová cesta z kamenných kapliček. Jednotlivá zastavení křížové cesty jsou povalena.

Zdroj: Natálie Belisová: Putování po duchovním panství Krásnolipska