synagoga (Myslkovice) →

se sanktusníkem

Kaple byla čtvercová (cca 3 x 3 m) s okosenými rohy, s nárožními lizénami a fabionovou římsou. Měla stanovou střechu krytou taškami typu žihelky s hranolovým (čtyřbokým) sanktusníkem. Vstup měl segmentový záklenek, na bocích měla kaple malá kruhová okna. Interiér byl plochostropý. Před zbořením byly na zdech kaple vandalské nápisy. - Kaple byla postavena začátkem 19. století Kateřinou Werdan a Martinem Wenzlem. Zbořena byla v roce 1978 poté, co do ní vjel na kole cyklista a poranila jej padající střešní krytina. K demolici kaple existuje zápis v obecní kronice: „Dne 18. listopadu 1978 se sešla brigáda asi deseti lidí a provedli zbourání kapičky za hostincem. Kaplička neměla žádný význam, nebyl to ani vojenský bod, farní úřad v Městě Touškově neměl na ní zájem, střecha byla vadná, takže bylo nebezpečí úrazu hlavně dětem, které si tam hrály. Před zbouráním vyfotografoval kapličku syn předsedy MNV Ježek.“. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Myslinka.

Zdroj: Adéla Kožíšková - Muzeum severního Plzeňska v Mariánské Týnici